2021-12-17 11:15:09• hírek • Bede Emőke

Több mintában is kimutatták a trichinellózist okozó fonalféreg jelenlétét

Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com
Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com

A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság pénteki tájékoztatása szerint a december 10. és 16. közötti időszakban a lakosság kérésére 503 húsmintát vizsgáltak be. Szerencsére ezek közül csupán három esetben hozott pozitív eredményt a vizsgálat, a szóban forgó minták Pusztadarócról, Vetésről és Szatmárudvariból érkeztek.

Az igazgatóság továbbra is arra inti a lakosságot, hogy disznóvágás után soha ne fogyasszák el vagy dolgozzák fel bevizsgáltatás nélkül a húst, hiszen csak így kerülhető teljes bizonyossággal a trichina fonalféreg által okozott súlyos betegség. Amennyiben a vizsgálat pozitív eredményt hoz, nem érdemes a hús elfogyasztásával vagy értékesítésével kockáztatni, annál is inkább, mivel a hatóság piaci áron kártalanítja a gazdákat – de figyelem: csak abban az esetben, ha a sertést korábban nyilvántartásba vették, azaz szerepel az országos adatbázisban is.


A szóban forgó vizsgálat december 18-án, szombaton 8 és 15 óra között Szatmárnémetiben a Nagypiacon, a Kispiacon, a Szamos-piacon, a 17-es lakónegyedben található élelmiszerpiacon, valamint a nagykároly és avasfelsőfalui piacokon, Szatmár megye többi részén pedig az állategészségügyi hatóság kirendeltségén, valamint több magán állatorvosi rendelőnél is elvégezhető. December 19-én, azaz vasárnap ugyanezen helyszíneken állnak a lakosság rendelkezésére, viszont mindenhol rövidebb programmal, csak 9 és 13 óra között dolgoznak.


A vizsgálat elvégzéséhez a tulajdonosnak/kérelmezőnek az állat rekeszizmából kell mintát vinnie, illetve kéznél kell legyen személyi igazolványa, a sertés füljelzője, valamint az analízis 24,99 lejes ellenértéke. Ugyanakkor a DSVSA felhívja rá a figyelmet, hogy a magánrendelők díjszabása változhat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: